Pravilna in zdrava prehrana je trenutno ena najbolj vročih tem, pa vendar so ljudje popolnoma zmedeni zaradi povsem nasprotujočih si informacij. Danes je praktično vsak lahko že svetovalec za prehrano in ravno to vodi v zmedo. Pa si poglejmo mite, ki najbolj jezijo dietetike in so popolnoma zgrešeni!

MIT #1: SUPERŽIVILA SO EKSOTIČNA IN ZELO DRAGA

goji

Lokalna živila, ki jh uporabljamo v vsakdanjem življenju so prav tako superživila in so precej cenejša.

Seveda se prehranski svetovalci radi učimo o eksotičnih živilih po svetu, ki so prav tako polni hranil, vendar, če jeste slabo in zelo procesirano hrano, vam dodatek goji jagod ali spiruline ne bo pomagal.

Osredotočite se na polnovredno in čim manj predelano hrano kot so špinača, gobe, buče, jabolka, leča, polnovredna žita in oreščki. Vsa ta živila so polna antioksidantov in vlaknin in veliko cenejša od superživil.

MIT #2: BITI SUH POMENI BITI ZDRAV

protein

Ta mit je močno zakoreninjen v naši družbi, kamorkoli pogledamo nas prepričujejo, da moramo biti suhi, da bomo zaželjeni.

Pa kljub temu raziskave pravijo, da ljudje, ki so aktivni in imajo nekaj kg preveč, živijo dlje kot tisti, ki so suhi in neaktivni. Seveda pa imamo ljudje različne tipe teles in bolj kot na samo konfekcijsko številko, se je bolje osredotočiti na zdrav življenjski slog. Predvsem se je treba bolj osredotočiti na hranilno vrednost živila kot na same kalorije.

MIT #3: VEGETARIJANCI IN VEGANI NE DOBIJO DOVOLJ BELJAKOVIN

protein

Tudi ta mit je globoko zakoreninjen, prepričanje, da potrebujemo meso za preživetje ni znanstveno podprto.

Polnovredna rastlinska prehrana zagotavlja vse aminokisline, ki jih telo potrebuje in zadovolji potrebe po kalorijah.

Stročnice so bogat vir beljakovin, saj v povprečju nudijo 8 gr beljakovin na pol skodelice. Idealno jih je kombinirati z zelenjavo in rjavim rižem.

Dobro načrtovana vegetarijanska in veganska prehrana tudi zmanjšujeta tveganje za nastanek diabetesa tip 2, visokega pritiska, srčnih bolezni in nekaterih oblik raka. Če ste v dvomih ali boste zadostili potrebe po vseh hranilih, vam priporočamo obisk dietetika.

MIT #4: VSEMU SLADKORJU SE JE POTREBNO IZOGIBATI, TUDI SADJU

sadje

Diete brez sladkorja so trenutno zelo popularne, pa vendar je velika razlika med sladkorjem, ki ga najdemo v polnovrednih živilih kot sta sadje in zelenjava in rafiniranim sladkorjem, ki ga najdemo v procesiranih živilih. Polnovredna živila vsebujejo veliko vlaknin, ki upočasnijo absorbcijo sladkorjev. Če želite omejiti sladkor v prehrani, se izogibajte dodanemu sladkorju in ne živilom, ki so polna zdravih hranil!

MIT #5: SOJA JE POLNA ŽENSKIH HORMONOV

soja

Se še vedno bojite, da vam bo uživanje soja povečalo tveganje za nastanek raka in vam bodo zrasle prsi. Raziskave o soji pravijo, da so to vse miti.

Ogromna razlika je namreč med estrogenom v našem telesu in fitoestrogeni, ki jih najdemo v soji in rastlinah. Po pregledu literature in raziskav o soji ni nobenega dokaza, da bi ta škodljivo vplivala na zdravje, nasprotno, uživanje 2-3 porcij polnovrednih sojinih izdelkov ima varovalne učinke.

Ginger Hultin, dietetičarka iz Academy of Nutrition and Dietetics trdi, da soja nima feminizirajočih učinkov na moške, je zdrava in tudi priporočljiva za otroke in nikakor ne povzroča raka. Obstajajo dokazi, da je dobra za zdravje kosti, kardiovaskularni sistem in je izredno dober in hranilen vir beljakovin.

Najboljše je izbirati polnovredna živila kot so edamame, tempeh, miso..

MIT #6: ČE ŽELITE IZGUBITI TEŽO MORATE ČRTATI OGLJIKOVE HIDRATE

ugljikovi hidrati

Tudi ta mit se kar noče in noče posloviti! Če hujšate, se ne izogibajte ogljikovim hidratom, pazite le na velikost porcije. Pazite na kvaliteto in kvantiteto hrane. Če boste pojedli preveč, se boste zredili in ne zaradi ogljikovih hidratov samih po sebi!

Zamenjajte rafinirane ogljikove hidrate kot so bel kruh s polnovrednimi kot so ovseni kosmiči, kvinoja, krompir….Le-ti vam dajo veliko počasi sproščujoče se energije in nikakor ne črtajte vseh ogljikovih hidratov. Take restrikcije ponavadi vodijo v še večjo željo po ogljikovih hidratih in takojšne pridobivanje teže, ko nehate z dieto z malo ogljikovimi hidrati.

MIT #7: DIETA, KI SE JO POSLUŽUJEJO ZVEZDNIKI IN ZNANE OSEBNOSTI BO NAJBOLJŠA TUDI ZAME

dieta

Prebrali ste, da vaš priljubljeni zvezdnik je samo jajca in pije špargljev sok in je izgubil ogromno količino teže. Bi morali vi narediti isto?

Seveda ne! Ponavadi te informacije o ekstremnih dietah zvezdnikov služijo samo večji prodaji časopisov, revij, večji branosti in so daleč od resničnosti. Velikokrat so njihove idealne postave tudi rezultat dobre genetike in takega telesa ne more imeti vsak. Ti zvezdniki imajo tudi kup osebja, ki skrbi zanje od zdravnikov do trenerjev.

Vsekakor pojdite po nasvete o prehrani k strokovno podkovani osebi in ne črpajte le-teh od vaših najljubših zvezdnikov.

MIT #8: NARAVNI SLADKOR NI SLADKOR

sladkor

Ker se izogibate rafiniranemu sladkorju, ste ga zamenjali za javorjev sirup, med, agavin nektar ali kokosov sladkor? Dobili boste mogoče malenkost več antioksidantov, toda vaše telo ga še vedno presnavlja kot sladkor. Ta sladila so še vedno procesirana in niso nič bolj zdrava kot trsni sladkor.

MIT #9: VISOKO MAŠČOBNA ŽIVILA SO ZDRAVJU ŠKODLJIVA

avokado

Se redite, če jeste maščobo? Tudi to je mit. Jedilnik za hujšanje z manj kalorijami, ki vključuje zdrave maščobe je uspešnejši od podobnih jedilnikov z zelo malo maščobe ( na podlagi študije iz International Journal of Obesity- link do študije najdete v originalnem članku). Maščoba da jedem boljši okus in preprečuje lakoto.

Vsekakor ne smemo pozabiti, da ima maščoba veliko več kalorij na gram kot beljakovine in ogljikovi hidrati (9 kcal na gr za maščobe in 4 kcal na gr za b in oh), zato je potrebno paziti na količino. Ne bojte se dobrih maščob kot so orehi, olivno olje ali avokado.

Avokado lahko dodate v smoothieje, na solate, ovsene kosmiče obogatite z oreščki in semeni ali pa si naredite solatni preliv iz deviškega oljčnega olja.

MIT #10: MEŠANJE HIDRATOV S PROTEINI JE SLABO ZA PREBAVO

hujšanje

Mit, da naj ne bi kombinirali določenih živil, ker to slabo vpliva na prebavo je star že več desetletij. Živila bogata z beljakovinami naj bi se jedla ločeno od ogljikovih hidratov.

Ta mit nima prav nobene znanstvene podlage, saj, ko hrana doseže naš želodec, kislina v želodcu razgradi vse tipe hrane. Mešanje hidratov, beljakovin in maščob v obroku je celo priporočljivo, saj tako dobimo cel spekter različnih hranil, se izognemu dvigu insulina, proteini in maščobe nam pomagajo ostati dlje siti.

Naš prebavni sistem je narejen tako, da naenkrat lahko prebavi različno hrano. Jejte kombinacije, ki vam ustrezajo in ne obremenjujte se z raznimi popularnimi dietami in nasveti iz revij.

Članek je povzet po članku https://www.prevention.com/weight-loss/nutrition-myths

Prevedla in povzela: Marijana Hlebš Radžo, prehranska svetovalka AFP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja