krompir, potato, zdravje

Kateri je boljši in bolj hranilen? Internet je poln napačnih informacij in predvsem navadni krompir je zelo zapostavljeno živilo zaradi povsem neutemeljenega strahu pred ogljikovimi hidrati.

Pred nekaj leti so potekale nutricionistične debate o tem, kateri naj bi bil boljši- sladki ali navadni krompir. Ena skupina je primerjala glikemični indeks in glikemično obremenitev obeh, na podlagi tega so se odločili, da naj bi se navadnemu krompirju izogibali, zaradi višje glikemične obremenitve. Druga skupina je prav tako dala prednost sladkemu krompirju zaradi višje vsebnosti vitamina A.

Svoje so pristavili še »karbofobi«: obeh se je potrebno izogibati, ker vsebujeta veliko ogljikovih hidratov in ti naj bi povzročali dvig insulina in povzročili nabiranje maščobe.

KROMPIR, oglikovi hidrati, skrob

Vse to je popolen nesmisel!

Tako sladki kot navaden krompir sta zelo zdrava in hranilna in zato del zdrave in uravnotežene prehrane.

Medtem, ko je krompir (Tuberosum solanum) razhudnikovka in kot pripadnik tega rodu sorodnik paradižnika, paprike in jajčevca, spada sladki krompir ali batata (Ipomoea batatas) med slakovke. Po obliki nadzemnih delov, najočitneje pa po cvetovih, se lahko prepričamo o daljnem sorodstvu z našim njiv­skim slakom, ki nam na vrtu ni ljub, saj je trdovratni plevel. Vendar pri sladkem krompirju te nevarnosti ni, saj na gredah pozabljene rastline pri nas pobere mraz, semena pa ne morejo dozoreti. Skupna lastnost obeh slakovk je skromnost. Podobno kot njivski slak je tudi batata nezahtevna rastlina.

JE SLADKI KROMPIR RES SUPERŽIVILO?

Če želite samo vitamin A, potem je sladki krompir v prednosti, vendar po ostalih hranilih navadni prav nič ne zaostaja oziroma ima nekaterih celo več.

 *primerjalno tabelo si lahko ogledate v originalnem članku

KAJ PA TRDITEV, DA SE JE OBEMA VRSTAMA KROMPIRJA POTREBNO IZOGIBATI ZARADI VELIKE GLIKEMIČNE OBREMENITVE?

Obe vrsti padeta v srednjo do visoko glikemično obremenitev, vendar pa naj ta ni bi močno vplivala na apetit, telesno težo, vnetja v telesu in kontrolo glukoze v krvi. Pomemben je celoten vnos ogljikovih hidratov in drugi dejavniki:

– čas, kdaj zaužijemo določen obrok

– jemanje zdravil

– metode kuhanja

– kvaliteta in dolžina spanja

– genetika

– črevesne bakterije

– koliko beljakovin, vlaknin in zdravih maščob zaužijemo

– nivo aktivnosti

sladki krompir, ameriški krompir

Tudi trditev, da naj bi se izogibali vsem gomoljem, ker vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in zato redijo, je povsem napačna. Hidrati v krompirju in sladkem krompirju so večinoma rezistentni škrob in vlaknine, ki nam pomagajo ostati fit in zdravi. Tako vlaknine kot rezistentni škrob fermentirajo v črevesju in tvorijo kratkoverižne maščobne kisline. Te nam dajo občutek sitosti, so gorivo za zdrave črevesne bakterije, zavirajo rast patogenih bakterij, stimulirajo pretok krvi v črevesje, povečajo absorbcijo mineralov, preprečijo absorbcijo toksinov, zmanjšujejo vnetja in zmanjšajo tveganje za nastanek raka črevesja.

Pri gomoljih je zelo pomemben način priprave: kuhanje, pečenje v pečici z malo olivnega olja ali brez in malo soli naj bo zelo pogosto, izogibajte pa se smetanovim, sirovim omakam, cvrtju, preveliki količini maščobe nasploh.

KOLIKO KROMPIRJA LAHKO POJEMO?

Pojejte eno do dve pesti polnovrednih ogljikovih hidratov kot so krompir, sladki krompir, stročnice, polnovredna žita ali sadje. Porcijo prilagodite glede na :

– cilje (izguba maščobe, pridobivanje mišične mase, vzdrževanje teže…)

– telesno maso

– individualne potrebe po hidratih ( več za aktivne vitke ljudi)

– individualne preference

krompir, zdravje, skrob

KORISTI UŽIVANJA KROMPIRA IN SLADKEGA KROMPIRJA: 

– fizična sitost in psihično zadovljstvo

– poskrbita za raznolikost in barvitost hidratov v vaši prehrani

– dajeta dolgotrajno energijo

– pomagata pri doseganju fitness in zdravstvenih ciljev

jesen, prehrana, zdravje, krompir

Članek je povzet po članku http://www.precisionnutrition.com/sweet-potatoes-vs-potatoes-infographic

Pripravila: Marijana Hlebš Radžo, prehranska svetovalka AFP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja