Avtor Dan Buettner skupaj z znanstveniki že skoraj desetletje raziskuje tako imenovane ‘MODRE CONE’ – dele sveta, kjer ljudje živijo dlje, bolj zdravo in so srečnejši kot kjerkoli drugje.

Ko so znanstveniki ugotovili, kje so ta področja (Ikaria – Grčija, Okinawa – Japonska, deli Sardinije, Loma Linda v Kaliforniji in Nicoya – Kostarika), je Buettner nadaljeval raziskovanje dejavnikov, ki prispevajo k dolgoživosti prebivalcev modrih con. Potem je šel še korak naprej, in sicer ustanovil je projekt ‘MODRE CONE’, največjo pobudo preventivne zdravstvene zaščite v ZDA, ki je dosegla 5 milijonov ljudi.

Ta projekt v veliki meri financirajo zavarovalnice, osredotoča pa se na spreminjanje skupnosti z ozaveščanjem, da so zdrave izbire lahko tudi enostavne. Spremembe tako vključujejo širjenje obzorij, ustanavljanje prijateljskih skupin, preurejanje supermarketov s posebnim načinom izpostavljanja zdrave hrane, pa tudi reorganizacijo družinske kuhinje.

Rezultati so bili pretresljivi: V mestu Albert Lea v Minnesoti se je povprečna pričakovana življenjska doba povečala za skoraj tri leta in zdravstveni stroški za prebivalce so se zmanjšali za 40 odstotkov. V Spencerju v Iowi so se stroški zdravstvenega varstva za prebivalce zmanjšali za 25 odstotkov, v kalifornijskih obmorskih mestih pa se je za skoraj 30 odstotkov zmanjšalo kajenje.

Buettner piše o svojih prizadevanjih v novi knjigi ‘Rešitve modrih con: način življenja in prehranjevanja najbolj zdravih ljudi na svetu’. Knjiga vključuje tudi recepte in sezname, kaj početi in česa ne.


Seznam superživil po modrih conah:

Ikaria, Grčija

  • olivno olje
  • divje zelenje (korpiva, regrat, divja solata …)
  • krompir
  • feta sir
  • črni fižol
  • čičerika
  • limone
  • sredozemska zelišča
  • kava
  • med

Okinava, Japonska

  • grenka melona (Momordica charantia)
  • tofu
  • sladki krompir
  • česen
  • kurkuma
  • rjavi riž
  • zeleni čaj
  • gobe šitake
  • morske alge

Ogliastra, Sardinija

  • kozje in ovčje mleko
  • pita kruh brez kvasa (moka, voda, sol)
  • ječmen
  • kvašeni kruh
  • koromač
  • bob/fižol in čičerika
  • paradižnik
  • mandeljni
  • pegasti badelj
  • grenaš vino

Loma Linda v Kaliforniji

  • avokado
  • losos
  • oreščki
  • fižol
  • voda
  • ovsena kaša
  • polnozrnati kruh
  • sojino mleko

Polotok Nicoya Kostarika

  • koruza Nixtamal
  • buča
  • papaja
  • sladki krompir
  • črni fižol
  • banane

Buettner je pri raziskovanju sodeloval tudi z demografom Michelom Poulainom. Želel je namreč najti mesta, ki imajo ne le veliko število 100-letnih prebivalcev, temveč tudi skupine ljudi, ki se starajo brez bolezni, kot so na primer bolezni srca, debelost, rak ali sladkorna bolezen. Poulain je opravil obsežno analizo podatkov in raziskav ter izpostavil več svetovnih regij, kjer ljudje dosežejo dolgo življenjsko dobo. Te kraje so potem tudi obiskali in preverili resničnost podatkov.


Do leta 2009 so odkrili pet mest, ki so izpolnjevala njihove kriterije:

Ikaria (Grčija) je otok v Egejskem morju blizu turške obale. Ima eno najnižjih stopenj smrtnosti na svetu in najnižjo stopnjo demence.

Okinawa (Japonska) je največji otok v subtropskem arhipelagu, dom najdlje živečih žensk na svetu.

Pokrajina Ogliastra (Sardinija, Italija), kjer je največ stoletnih moških na svetu.

Mesto Loma Linda (Kalifornija, ZDA). Tu živi skupnost z največ adventisti sedmega dne v Združenih državah Amerike. Nekateri prebivalci živijo po deset let dlje in bolj so zdravi kot povprečni Američani.

Polotok de Nicoya (Kostarika), kjer prebivalci srednjih let dosegajo najnižjo stopnjo smrtnosti na svetu in je na drugem mestu na svetu po številu moških stoletnikov.


Da bi ugotovili, kateri dejavniki prispevajo k dolgoživosti v teh krajih, so sestavili ekipo vodilnih medicinskih raziskovalcev, antropologov, dietetikov, demografov in epidemiologov.  Dan Buetner pravi, da se mu je zdelo še posebno koristno nekaj časa preživeti s 100-letniki in poslušati njihove zgodbe. Opazoval je, kako so pripravljali obroke, in jedel, kar so jedli oni. Zanimivo je, da ne glede na območje, na katerem so živele dolgo živeče populacije, so imele te podobne življenjske navade in skupne točke. Ekipa strokovnjakov je te skupne točke poimenovala močnih devet:

1. Naravno gibanje. Ne tečejo maratonov in ne zahajajo v telovadnice. Namesto tega živijo v okoljih, ki od njih zahtevajo nenehno gibanje. Ročno obdelujejo vrtove in večinoma hodijo peš.
2. Smisel. V Okinawi mu pravijo ‘ikigai’, v Nicoyai ‘plan de vida’, oboje pa označuje isto vprašanje: »Zakaj sem se zjutraj zbudil?« V vseh modrih conah so imeli ljudje smisel življenja, in to ni bilo samo delo. Raziskava je pokazala, da poznavanje smisla svojega življenja pomeni sedem let daljše življenje.
3. Soočanje s stresom. Tudi ljudje v modrih conah so imeli izkušnje s stresom, ki vodi do kroničnega vnetja, povezanega z vsemi večjim boleznimi tega starostnega obdobja. Ljudje z najdaljšo življenjsko dobo na svetu pa imajo svoje načine soočanja s stresom. Ljudje iz Okinawe se vsak dan spominjajo svojih prednikov, v ZDA molijo, Grki zadremajo, na Sardiniji pa imajo ‘happy hour’.
4. Pravilo 80 %. Hara Hachi, bu – 2.500 let stara konfucijska mantra, ki jo na Okinawi izgovarjajo pred obroki, opominja ljudi, naj prenehajo jesti, ko so njihovi želodci 80 odstotkov polni. 20 odstotkov razlike med ne biti več lačen in biti prenajeden je lahko razlika med izgubo teže in rejenjem. Ljudje v modrih conah najmanjši obrok pojedo pozno popoldne ali zgodaj zvečer, potem pa do spanja ne jedo več.

5. Stročnice. Fižol, vključno z bobom, sojo in lečo, predstavlja temelj prehrane večine stoletnikov. Meso, predvsem svinjino, uživajo povprečno le petkrat na mesec, in to 50 do 65 gramov – velikost igralne karte.

6. Vino. Ljudje v vseh modrih conah (celo nekaj adventistov) zmerno in redno uživajo alkohol. Ljudje, ki so zmerno uživali alkohol, so živeli dalje kot tisti, ki ga niso uživali. Skrivnost je v zmernem pitju.

7. Pripadnost. Vsi, razen petih od 263 stoletnikov, ki so jih anketirali, so pripadali kateri od verskih skupnosti. Raziskave kažejo, da tisti, ki se štirikrat mesečno udeležujejo verskih aktivnosti, živijo 4 do 14 let dlje od pričakovane življenjske dobe.

8. Pomembnost družinskih vezi. Stoletniki v modrih conah svoje družine postavljajo na prvo mesto. Starše imajo blizu sebe ali živijo z njimi. Pripadni so svojemu življenjskemu partnerju (kar lahko za tri leta podaljša pričakovano življenjsko dobo) in vlagajo čas in ljubezen v svoje otroke, zaradi česar bodo ti verjetneje njihovi skrbniki, ko pride čas za to.

9. Pripadnost skupnosti. Najdlje živeči ljudje na svetu so bili rojeni ali vzgajani v socialnih okoljih, ki podpirajo zdravo vedenje. Ljudje z Okinawe ustvarjajo t. i. moais – skupine petih prijateljev, ki se zavežejo drug drugemu za vse življenje. Raziskave kažejo, da so kajenje, debelost, sreča in osamljenost nalezljivi. Socialna okolja dolgo živečih ljudi pa pozitivno vplivajo na njihovo zdravstveno stanje.


Prehrana v modrih conah

Ob branju tega članka boste verjetno pomislili, da so vse te zgodbe o modrih conah povsem redu, ampak vi ne živite na otoku v Sredozemlju, ali boste morda rekli, da živite v mestu, kjer je na pretek restavracij s hitro hrano. Veliko dela imate z otroki, domom, službo in poskušate preživeti s svojo plačo. Zelenjava in sadje sta draga, trgovine z zdravo prehrano so predaleč in veliko laže in ceneje se je ustaviti na burgerju ali pici. Z avtomobilom se peljete, kamor se le lahko, in nenehno ste pod stresom. Prav tako zasedeni so tudi prijatelji in nikoli nimate časa za večerjo. Povsem nemogoče je pričakovati, da boste živeli tako kot tisti v modrih conah.

Vendar pa modre cone ponujajo rešitev težave. Ponujajo ideje, kako spremeniti način prehranjevanja in svoje okolje, da boste živeli dlje.

Vendar pa modre cone ponujajo rešitev težave. Ponujajo ideje, kako spremeniti način prehranjevanja in svoje okolje, da boste živeli dlje. Izkušnje življenja v modrih conah prilagodite vsakdanjemu življenju, spremenite življenjski slog, zamenjajte družbo in prilagodite način prehranjevanja, tako da boste jedli enostavno in okusno, jedi, ki temeljijo predvsem na rastlinskih živilih.

Kar jeste, vam mora biti okusno, uživajte v preživljanju svojega dneva in obkrožite se z ljudmi, s katerimi ste radi. Opazujte in spremljajte, kako je vaše življenje vedno boljše in boljše. Spremembe uvajajte počasi, in kmalu boste spoznali, da ste s svojim načinom življenja, ki temelji na tistem iz modrih con, navdušili in navdihnili tudi prijatelje, sosede in širšo okolico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja