crna cokolada

Vsi poznamo tisto ‘Osnovna sesavina čokolade je kakav, ki raste na drevesu, zato je rastlina. Tehnično gledano je čokolada zelenjava.’

Seveda ni solata, ni pa tako škodljiva za zdravje kot si mnogi mislijo. Ravno nasprotno. Zmerno uživanje, nekaj koščkov dnevno, ni razlog, da bi imeli slabo vest, ne smemo je pa pojesti pol kile.

Zmerno uživanje, kjer je pomembno tudi, da uživamo kakovostno čokolado, je zdravju koristno:

  1. Zmanjšuje nevarnost infarkta – 10 g dnevno lahko prepreči srčni infarkt. Čokolada je bogata s polifenoli in flavonoidi, ki znižujejo krvni pritisk in vrednost slabega holesterola v krvi. Pomembna je izbira prave čokolade, ki vsebuje vsaj 50 % kakava.
  2. Ščiti pred možgansko kapjo- zaužitje 60g čokolade dnevno nam lahko pomaga pri tem. Povečuje nivo serotonina v možgani, ki je zaslužen za odsotnost kronične utrujenosti. Zadostna količina flavonoidov ne bo slabo vplivala na cirkulacijo v možganih, teobromin, ki je del kakavovih zrn pa blaži krče cerebralnih krvnih žil.
  3. Varuje pred sladkorno božeznijo- če uživamo čokolado s 85% vsebnostjo kakava z njo lahko vplivamo na pred sladkorno stanje, saj znižuje nivo sladkorja v krvi. Čeprav nenavadno, je resnica, da ravno čokolada normalizira nivo sladkorja v krvi.
  4. Je naravni aspirin – delovanje čokolade in aspirina je podobno: redči kri, vpliva na trombocite in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.
  5. Pomaga premagovati žalost in vzdrževati srečo – močno vpliva na zniževanje nivoja hormona stresa tako, da ga zamenja s hormoni sreče.
  6. Vzpodbuja delovanje možganov – zagotavlja pretok krvi v ključnih predelih možganov. Priporočeno je, da se zaužije čokolado par ur pred izpiti ali v kateri koli situaciji, ki zahteva koncentracijo.
  7. Zmanjšuje apetit – ampak le grenka čokolada, saj se je ne morete prenajesti. Grenkoba pa avtomatsko zapira želodec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja