Olje, listi in plodovi oljke se v terapevtske namene uporabljajo za različne težave, med drugim proti zaprtosti, visokemu krvnemu tlaku, bolečinam v ušesih, pri žolčnih napadih, proti kašlju in hripavosti in za boljšo prebavo. Veliko pripravkov si v te namene lahko pripravite sami.

Proti bolečinam v ušesih

Namočite malo bombažne gaze ali vate v mlačno olivno olje in vstavite v boleče uho. Ponovite nekaj dni zapored.

Proti zaprtju zjutraj na tešče spijte eno do dve žlički oljčnega olja. Otrokom dajte eno žličko pred zajtrkom.

Za izločanje žolčnih kamnov

Da se sproži proces izločanja, tri do pet dni zapored pred spanjem spijte dve žlički oljčnega olja. Za zmanjševanje bolečine pri izločanju kamnov in peska z uriniranjem pa pet dni pred zajtrkom, kosilom in večerjo vzemite eno žličko nerafiniranega oljčnega olja. Olju lahko dodate tudi malo nasekljanega peteršilja.

Za boljšo prebavo vsako jutro vzemite eno žličko oljčnega olja.

Proti visokemu krvnemu tlaku

20 oljčnih listov kuhajte v 300 ml vode, toliko časa, dokler je ne ostane samo 200 ml. Odstavite z ognja, precedite, po okusu sladkajte in pijte topel čaj dvakrat na dan, pred zajtrkom in večerjo. Alternativno lahko v ta namen pijete tudi po eno žličko oljčnega olja štirikrat na dan.

Za nego po infarktu

Vzemite dve žlički stisnjenih oljčnih listov, eno žličko mete in eno žličko sivkinih cvetov ter vse skupaj prelijte s 700 ml vrele vode. Pustite stati dve uri, precedite in vsako uro spijte po 100 ml.

Proti pljučnim boleznim

Pripravite si mešanico iz 250 ml oljčnega olja, 250 g sladkorja in 250 ml limoninega soka. Pustite, da stoji dan do dva, nato pa pijte po dve žlički pred jedjo, več dni zapored.

Proti kašlju, vnetju grla in hripavosti

Trikrat na dan spijte po eno žličko oljčnega olja, vse dokler kašelj, vnetje ali hripavost ne mine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja