Jabolčna pita (baklava z jabolki)

  • 500 gr vlečenega testa za baklavo (čim bolj tenkega)
  • 1,5-2 kg jabolk (malo kiselkastih)
  • 100 gr orehov (navadni ali pekan orehi)
  • cimet po želji
  • 50 gr veggie masla (midva uporabljava Alsan)
  • 50 ml olja
  • 600 gr sladila – kokosov sladkor, najbolje pa Sukrin gold
  • 700 ml vode
  • 2 limoni

Jabolka naribamo,  dodamo cimet in če želite tudi malo sladila. Na cedilu izcedite jabolčni sok (vodo iz jabolk) in ga pustitie v skledi. Nato strete orehe in jih postavite v eno skodelico.

Vlečeno testo pomastite  z  raztopljeno mešanico masla in olja in posujete z malo strtimi orehi. Nato položite drugi kos vlečenega testa, ki ga prav tako tudi pomastite (poškropite) z raztopljeno mešanico masla in olja. Na levi konec vlečenega testa postavite del jabolčne mase, zarolajte v rolo in jo namestite v namaščeni pekač. Postopek ponovite s ostalim vlečenim testom in jabolčno maso. Na koncu boste imeli pekač poln nafilanih rolic. 🙂  Z ostankom razstopljene mešanice masla in olja pomastite jabolčno pito po površini. Postavite v prej zagreto pečico na 200 C in pecite dokler vlečeno testo ne dobi zlate barve.

Takoj ko ste postavili pekač v pečico, naredite sladki preliv. 600 gr sladila vmešajte v 700 ml vode. Ko voda s sladilom zavre, po deseti minuti dodajte na rezine nasekljani  dve limoni in kuhajte dokler se zmes ne zgosti kot, da je malo karamelizirana…postane lepljiva.

Ko je jabolčna pita pečena, jo še vročo razrežite na poljubne kose in prelijte s pripravljenim sladkim prelivom in limono. Še boljša bo naslednji dan 🙂

Dober tek in poskusite pojesti samo en kos in sporočite če vam rata 🙂

V kolikor imate ideje za izboljšanje recepta, jih zapišite v komentar spodaj. Veseli bomo vsakega predloga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja