V zadnjem času so zelo popularne diete z zmanjšanim vnosom ogljikovih hidratov. Pa vendar, zakaj so bile te diete sploh uspešne ? Predvsem na račun večjega vnosa beljakovin, saj, ko so znanstveniki v raziskavah, kjer so primerjali diete z majhnim vnosom OH in diete z velikim vnosom OH, izenačili vnos beljakovin, ni bilo več razlik v učinkovitosti med low carb in high carb dieto, obe sta bili enako uspešni!

Ko se odločite za izgubo odvečne telesne teže, se hitro poraja vprašanje, zakaj je večji vnos  beljakovin tako nepogrešljiv. Kako vam beljakovine dejansko pomagajo pri izgubi telesne teže? V nadaljevanju vam podajamo 5 razlogov zakaj so v procesu izgubljanja odvečne telesne teže beljakovine lahko vaš dober partner:

1.BELJAKOVINE NAM DAJO OBČUTEK SITOSTI  IN S TEM PRIHRANIJO KALORIJE

V začetku, ko se odločite za izgubo odvečne telesne teže, imajo beljakovine pomembno vlogo zato, ker se z njihovim zaužitjem počutite siti dlje časa. S pomočjo beljakovin se prebava upočasni in občutek sitosti traja dlje. V določenem obdobju vam na ta način prihranek kalorij lahko pomaga pri izgubi teže.


2. BELJAKOVINE URAVNAVAJO NENADNO ZVIŠEVANJE IN ZNIŽEVANJE SLADKORJA V TELESU

Ko nam upade sladkor, se glede zaužitja hrane ponavadi odločamo impulzivno in pogosto nato vrsto zaužite hrane obžalujemo. Kombiniranje beljakovin z živili, bogatimi z ogljikovimi hidrati, upočasni absorpcijo sladkorja iz želodca v krvni obtok, kar lahko učinkovito pomaga uravnavati vaš krvni sladkor.


3.BELJAKOVINE  ZAHTEVAJO VEČ VAŠE ENERGIJE

Termični učinek hrane (ang. “thermic effect of food” – TEF) je energija, ki jo uporabljamo za prebavo hrane v majhne absorbirajoče komponente. Beljakovine imajo večji TEF v primerjavi z ogljikovimi hidrati in maščobami, kar v praksi pomeni, da dejansko pokurite več kalorij ob prebavljanju beljakovin, kot če prebavljate ogljikove hidrate oz. maščobe.


4. BELJAKOVINE POMAGAJO PRI IZGOREVANJU MAŠČOBE

Morda se zdi presenetljivo, vendar je znanstveno dokazano, da vaše telo ne more učinkovito izgorevati in uporabiti maščob, če mu pri tem niso v pomoč bodisi ogljikovi hidrati bodisi beljakovine. Ko izgubljate odvečno telesno težo, vaše telo izgublja tudi mišično maso in maščobo. Med tem procesom je še posebej pomembno, da na dan zaužijete dovolj beljakovin. Zadovoljiva količina beljakovin v dnevno zaužiti hrani pomaga pri izgorevanju maščob, hkrati pa pomaga ohranjati mišično maso.


5. BELJAKOVINE POMAGAJO PRI OBNAVLJANJU IN PRIDOBIVANJU MIŠIČNE MASE 

Potreba po beljakovinah se še posebej zviša po intenzivni vadbi, zato je povišan vnos le-teh po vadbi nepogrešljiv. Če takoj po vadbi zaužijete beljakovinski prigrizek, se mišice obnovijo in dodatno razvijejo.

Zelo pomembno pa je dodati, da zgolj višja vsebnost beljakovin v hrani ne bo nujno pomagala pri zdravi izgubi telesne teže. Če beljakovin zaužijemo preveč, se telesna teža še vedno lahko viša, enako kot pri prevelikem zaužitju ogljikovih hidratov ali maščob, hkrati pa s prekomernim uživanjem beljakovin lahko tudi trajno poškodujemo delovanje ledvic.

Z vsakodnevnim uravnoteženim uživanjem beljakovin pa so ti lahko vaš nepogrešljiv partner na poti do izgube odvečne telesne teže. Pri hujšanju priporočamo  približno 1,5 gr beljakovin na kilogram telesne teže.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja