Moringa leaves with paste

Moringa postaja vse bolj priljubljena kot novo “superživilo” zaradi svojih izjemnih hranilnih vrednosti in močnih protivnetnih, antioksidantivnih lastnosti in lastnosti za zaščito tkiva.


Moringa oleifera, (znana je tudi kot hrenovo drevo ali »drevo palčka«), je majhno drevo, iz Indije, Pakistana in Nepala. Uporabljale so ga generacije v vzhodnih državah, za zdravljenje in preprečevanje bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, anemija, artritis, bolezni jeter in dihal, kože in prebavne motnje.

Moringa je postala priljubljena kot listni prah (prehranski dodatek), čeprav so užitni tudi stroki, korenine, lubje, cvetje, semena in sadje. Uporablja se kot tradicionalno zdravilo za mnoge bolezni, in tukaj je 10 znanstveno podprtih koristi užitja moringe:


1. Je izredno bogata s hranili

Moringa je bogata z vitamini, minerali in aminokislinami. Vsebuje velike količine vitaminov A, C in E; kalcij; kalij; in beljakovine.


2. Je močno orožje za borbo proti prostim radikalom.

Antioksidanti so po definiciji snovi, ki nevtralizirajo za celice nevarne proste radikale. To so odpadne molekule kisika, ki se potikajo v našem telesu, napadajo celice, trgajo njihove membrane, kvarijo njihov genetski material, povzročijo oksidacijo maščob in propad celic. Nastanek prostih radikalov sprožijo cigaretni dim, alkohol, onesnaževalci zraka, različna sevanja, stres, konzervansi ….

Moringa vsebuje antioksidante imenovane flavonoidi, polifenoli in askorbinska kislina v listih, cvetju in semenih.

Študija je pokazala, da so listni ekstrakti imeli večjo antioksidativno aktivnost, radikalsko lovilno kapaciteto, in večjo inhibicijo lipidov, beljakovin in oksidacijo DNA kot pa cvetovi in semena.

To pomeni, da preprečuje poškodbe in degradacijo, ki jo radikali povzročajo v celicah različnih organov v telesu, ohranja jih zdrave, da bi lahko delovali po svojih najboljših močeh.


3. Bori se proti vnetjem v telesu

Vnetje lahko privede do kroničnih bolezni, kot so diabetes, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja, artritis in debelost. Moringa zmanjšuje vnetja s preprečevanjem vnetnih encimov in proteinov v telesu in koncentrat moringinih listev lahko znatno zmanjša vnetja v celicah.


4. Pomaga zmanjšati določene simptome sladkorne bolezni

Moringa listje v prahu je bilo učinkovito pri zniževanju ravni lipidov in glukoze v krvi in ​​uravnavanju oksidativnega stresa pri bolnikih s sladkorno boleznijo. To pomeni, da znižuje krvni sladkor in holesterol ter izboljšuje zaščito pred poškodbami celic.


5. Ščiti srce in ožilje.

Moringa listje v prahu  pomaga ohranjati zdravo srce, posebej pri nadzoru lipidov v krvi, preprečevanju tvorbe plaka v arterijah in zmanjševanju ravni holesterola.


6. Podpira zdravje možganov.

Moringa podpira zdravje možganov in kognitivnih funkcij zaradi svojih antioksidativnih in spodbujanja nevro dejavnosti. Preizkušena je tudi pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni z dobrimi preliminarnimi rezultati.

Visoka vsebnost vitamina E in C nas varuje v boju z oksidacijo, ki vodi do degeneracije nevronov in izboljšuje delovanje možganov. Prav tako lahko normalizira nevrotransmiterje serotonin, dopamin in noradrenalin v možganih, ki igrajo ključno vlogo v ohranjanju spomina, razpoloženju, delovanju organov, odzivu na dražljaje, kot so stres in užitek, in ohranjanju duševnega zdravja (v primeru depresije in psihoze).


7. Ščiti jetra.

Moringa vsebuje visoke koncentracije polifenolov iz listov in cvetov, ki ščitijo jetra pred oksidacijo, toksičnosti in poškodbam.

Moringa lahko zmanjša poškodbe jeter in fibrozo in oksidacijo v jetrih. Moringa olje lahko zmanjša jetrne encime na normalno raven, zmanjšuje oksidativni stres in povečuje vsebnost beljakovin v jetrih.

Jetra so odgovorna za razstrupljanje krvi, proizvodnjo žolča, presnovo fruktoze, presnovo maščob in predelavo hranil. Te  funkcije omogočajo jetrni encimi, zato je pomembno, da ostanejo na normalni ravni. Na primer, nižje ravni jetrnih encimov lahko zmanjšujejo njegovo sposobnost za filtriranje krvi.


8. Vsebuje protimikrobne in antibakterijske lastnosti.

Moringa ima antibakterijske in anti-glivične lastnosti, ki se borijo proti okužbam. Zato je učinkovita proti vrstam glivic, ki povzročajo okužbe na koži in seve bakterij, ki so odgovorne za krvne infekcije in infekcije sečil, ter prebavne probleme.


9. Spodbuja celjenje ran.

Moringa lahko izboljša celjenje ran in lahko zmanjša čas strjevanja krvi, kar pomeni, da skrajša čas, ki je potreben za praske, ureznine ali rane za zaustavitev krvavitve.Kako jo uporabljati?

Moringo v prahu lahko dodate v svoj smoothie ali si naredite čaj.

V prevelikih količinah ima lahko moringa odvajalni učinek, tako, da je varen odmerek v vaši prehrani ½ do 1 čajne žličke na dan….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja