čokolada

Verjetno obožujete čokolado ali pa jo obožujejo vaši najbližji. Nič čudnega seveda. Na srečo je čokolada lahko zelo zdrava. Seveda nimam v mislih mlečne čokolade, ki ni niti senca prave črne čokolade. Slednja je tista, ki vsebuje velike količine kakava in malo sladkorja. Če kupujete čokolado, izbirajte tiste z 85% deležem kakava.

Najboljša čokolada pa je seveda tista presna, ki jo naredite sami doma. Pa si poglejmo, kako jo pripraviti.

PRESNI KAKAV

cocoa bean

Izberite kakav, ki ni bil pražen, saj praženje spremeni molekularno strukturo semen, zmanjša vsebnost encimov in nasploh hranilno vrednost kakava.

Vse komercialne verzije kakava so žal narejene iz praženih semen, razen, če je navedeno drugače.

OSNOVNE SESTAVINE

deviško kokos olje

– ½ skodelice kakao masla

– ½ skodelice deviškega kokosovega olja

– ¼- ½ skodelice sladila po želji ( naravni trsni sladkor, med, agavin sirup, javorjev sirup, kokosov sladkor, jaz osebno porabljam      eritritol)

– ½ skodelice presnega kakava

IDEJE ZA DODATKE

veggie style, beljakovine, vegan, proteini

– razne esence- vrtnica, vanilja, pomaranča, jagoda……

– konopljina semena

– zdrobljena kakao zrna

– proteini v prahu Veggie Style– jaz dodajam okus    

vaniljo

– lucuma v prahu

– goji jagode

– sušeno sadje

– lioflizirano jagodičevje

– oreščki, zdrobljeni ali celi

– čili

– maca

– macha

– rožičeva moka

– cimet

– vanilja

– nariban kokos

– chia semena

– ali karkoli drugega želite

Pa začnimo:

raw chocolate, protein, rose choco

Kokosovo in kakao maslo stopimo v parni kopeli, kakao maslo lahko tudi naribate, če želite, da se prej stopi, ni pa nujno. Lahko dodate še ščep soli za bolj intenziven okus.

Ko se stopita, dodamo kakao maslo in ostale suhe sestavine po želji, tudi esence, če jih uporabljate. Vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še sladila, če gre za tekoča samo premešamo, če uporabljate eritritol, svetujem, da ga dodate pred suhimi sestavinami in zmiksate v blenderju, da ne ostanejo kristalčki.Zdaj lahko poskusite čokolado, če je dovolj sladka, po potrebi dodate še sladila in ostale dodatke. Ko je vse dobro premešano, damo v modelčke. Če imate modele za čokolado, maso prelijete vanje ali pač uporabite dovolj veliko plastično posodo in prelijete maso vanje. Postavite v hladilnik, najbolje čez noč.

bela čokolada, protein, beljakovine

Če želite BELO ČOKOLADO, izpustite kakav, dodate 5-10 meric beljakovin Veggie Style okusa vanilje, vaniljevo esenco   ( če jo imate, sicer ni nujno), nariban kokos, sladilo po želji in noro pašejo liofilizirane jagode (te so sušene na nizkih temperatura) ali navadno sušeno jagodičevje.

Želiva vam ogromno užitkov v božansko dobri čokoladi! Marijana & Haris

P.S. Uživajte jo seveda zmerno, kljub temu, da gre za zdravo živilo, vsebuje namreč veliko kalorij!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja